Tuto Add Page On Classic Template

Tumblr_lsps18veva1qdk98do1_500_large
Annyeong ! Bertemu lagi kita ! Sekarang, Qay nak post tutorial buat page di classic Temp. Setahu Qay, tutorial inilah yang ramai cari, betul tak? Tapi Qay tak pasti sama ada Qay boleh buat atau tidak. Okay, nak buat entri pendek je. So, leggo !

1) Dashboard > Template > Edit Template HTML

MAKE THE LINK
1) Copy this and paste where do you want but make sure it's right below <body> code ;

<span onClick="document.getElementById('blog').innerHTML=document.getElementById('profile').innerHTML"> Profile</span>
2) Okay, there are three words that you got to edit.
   ORANGE ; Ini untuk body dia. Contoh, Qay tekan tuties then, post body Qay bertukar jadi lain, ha, post body Qay tulah bodynya. Korang boleh buat dekat mana - mana je. But,, nevermind. Follow this.
   BLUE ; Ini adalah ID page. Boleh buat apa - apa janji sama dengan <div id=" korang. Nanti Qay tunjuk.
   PURPLE ; Ini senang je nak explain, text yang kita nak untuk tekan page tu.

PUT THE BODY
1) Okay, yang ini susah sikit. Korang carilah mana - mana <div class=" yang korang nak jadi bodynya. Kalau Qay, Qay guna <div class="page"> Qay.
2) Dah decide? Then, bawah code <div class=" , letak code ini <div id="blog">
3) Ini sama seperti yang Qay terangkan di nombor 2. Kalau korang nak tukar blog tu pun boleh, asalkan semua sama. Kalau blog, semua blog. Kalau page, semua page. Kalau jurnal, semua jurnal.

MAKE THE PAGE
1) Okay, find this code </body>
2) Then, copy this code dan letak atas code </body> tadi ;
<div id="profile" style="display:none;">
ISI DI SINI</div>
3) Ini pun sama seperti yang Qay terangkan di nombor 2. Macam yang Qay cakap tadi, ini adalah PAGE ID, so kalau dekat link nak tekan ni ID dia lain, then, dekat page ID ni pun lain, tak jadilah. So sama jugak, kalau ID korang profile, <div id=" korang pun buat profile. Kalau ID korang tutor, <div id=" korang pun buat tutor.

ADDING ANOTHER PAGE
1) Okay, senang je ni. Kalau nak tambah, ulang balik tutorial di atas ni ha. So, kalau banyak - banyak, jadilah macam ini ;
<a onClick="document.getElementById('blog').innerHTML=document.getElementById('profile').innerHTML">
Profile</a>
<a onClick="document.getElementById('blog').innerHTML=document.getElementById('tutor').innerHTML">
Tutorial</a>
<a onClick="document.getElementById('blog').innerHTML=document.getElementById('buddy').innerHTML">
Buddy</a>
2) Then, kalau nak buat page dia pun sama, ulang step "MAKE THE PAGE" then, jadilah macam ini ;

<div id="profile" style="display:none;">
ISI DI SINI
</div>
<div id="tutor" style="display:none;">
ISI DI SINI
</div>
<div id="buddy" style="display:none;">
ISI DI SINI
</div>
Okay, faham tak? Kalau tak faham, Qay tak boleh nak cakap apa dah. Ini je yang termampu Qay ajar. Dan satu peringtan dari Sis Nazihah ;
"Kalau nak pakai template designer pun korang terkehel-kehel nak design, takyah lah cuba classic template aka blogskin. Buat pening kepala otak korang je. Sebab benda simple pun korang takleh nak fikir. Blogskins ni fleksibel. Kat mana korang letak code tu, kat situ lah dia muncul. And code tu bukannya sedia ada mcm template designer, tapi kena sediakan sendiri. Jd bukannya senang nak buat tutorial sbb takut code kita tak sama, kay." - Nazihah Anuar
Okay, nak buat benda lain pulak. Annyeong, chinguyaaaa !

Comments

Post a Comment

You may criticise (or just don't) as well

Popular posts from this blog

Merdeka

QUICK UPDATE

Indifferent